Zongzi

Mings recept till denna traditionella kinesiska rätt. Klibbigt ris med fläskkött och olika ingredienser kokat i bambublad både ser ut och smakar exotiskt.

Dei finns olika sorter av Zongzi med olika ingredienser,
men huvudingrediensen är klibbigt ris. Köttet går att
byta ut mot exempelvis bönor, ägg eller jordnötter.

Ingredienser

  • 1 kg klibbigt ris, 
  • 600 g fläskkött,
  • 100st special bred bamboo blad
  • 1/2 tesked socker,
  • 2 matskedar ljus sojasås,
  • 4 matsked mörk sojasås,
  • 1,5 tesked salt,
  • 1/2 tesked peppar

Gör så här

  1. Skär fläsket i 3 cm stora tärningar. marinera med socker, 1 matsked ljus sojasås, 2 matskedar mörk sojasås, 1,5 tesked salt och peppar i 2-8 timmar (beroende på personliga preferenser)
  2. Blötlägg det klibbiga riset i 1 till 2 timmar, filtrera sedan vattnet och marinera sedan i 2 timmar med 1 matsked ljus sojasås och 2 rismatskedar mörk sojasås
  3. Koka zongbladen i kokande vatten i 2 till 3 minuter, låt rinna av och rinna av,
  4. Början av att göra Zongzi: ta vanligtvis två zongziblad, förskjutna och överlappade, rulla dem till en konisk trattform, lägg i klibbigt ris, sätt i några ätpinnar, tryck ut ett hål i mitten, lägg köttet och täck sedan med ris, tryck fast, linda hårt och fäst med halmrep eller snöre.
  5. Efter att alla Zongzi är inslagna, lägg dem i en större gryta, tillsätt kallt vatten för att täcka Zongzi, koka upp på hög värme och vrid sedan till låg värme och koka i 1 till 2 timmar.
  6. Det finns faktiskt inget standardsvar för tiden att tillaga Zongzi. Om du använder en vanlig gryta för att koka Zongzi tar det minst två timmar att tillaga, annars blir riset inuti svårt att tillaga, men du bör också vara försiktig så att du inte kokar den för länge.

Reporter: Markus Eriksson

Ming håller upp Zongzi

Detta är ett övningsmagsin från JMG, Göteborgs Universitet. Ansvarig utgivare: Monica Löfgren-Nilsson