Vegetarisk kebabpizza

Kebabpizzan – en älskad klassiker. Så omtyckt och populär att den i princip hör hemma i det svenska husmansköket. Lamm, nöt, kyckling, fläsk eller vego? Stark, mild eller vitlöksås? Toppings i form av pommes frites, grönsaker eller feferoni? Det är enkelt att modifiera denna favorit för att passa just dina smaklökar. Denna vegetariska smarriga variant kom till efter ett ljudreportage med Andreas Bergvad som finns att lyssna på längst ner på sidan.

För 2 pizzor behöver du:

  • 2 färdiga pizzabottnar
  • 1 burk tomatsås för pizza
  • Riven ost – typ gouda eller liknande mild hårdost (går att byta ut mot veganskt alternativ)
  • Vegetarisk kebab (vi rekommenderar Schysst Käk)
  • Rapsolja
  • Tomat
  • Gurka
  • Gul lök
  • Oregano
  • Mild pizzasås (recept nedan)

Mild pizzasås:

  • 2 dl majonnäs (går att byta ut på vegansk majonnäs)
  • 1 dl creme fraîche (går att byta ut mot mjölkfritt alternativ)
  • 2 msk chilisås
  • 1 tsk lökpulver
  • 1 krm socker
  • 1 1/2 krm vitlökspulver
  • 1 krm malen svartpeppar
  • 1 krm salt

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 250 grader.

2. Blanda alla ingredienser för pizzasåsen i en skål och ställ i kylen.

3. Skär upp tomat, gurka och gul lök i båtform.

4. Stek kebaben i rapsolja på hög värme tills att kebaben får en gyllenbrun färg.

pizza, vegetarisk kebab, sås, lök, gurka, tomat

5. Bred på ett tunt lager tomatsås på de färdiga pizzabottnarna. Sprid ut ett tunt lager riven ost på tomatsåsen.

6. Lägg in pizzan med tomatsås och ost på en plåt i 15 minuter i övre delen av ugnen tills det. att osten börjar ”bubbla” och kanterna har fått en gyllenbrun färg.

7. Lägg på den vegetariska kebaben när pizzan tagits ut ur ugnen.

8. Toppa pizzan med grönsaker, pizzasås och oregano.

Ljudreportage:

Reporter: Lina Gustafsson
Detta är ett övningsmagsin från JMG, Göteborgs Universitet. Ansvarig utgivare: Monica Löfgren-Nilsson