Vegetarisk banh mi

Banh mi – klassisk street food från Vietnam

Denna rätt äts vanligtvis till frukost eller snacks i de vietnamesiska hemmen eller på gatan från gatuköket. Men eftersom man kan göra den rejält matig är det en rätt som är lika perfekt att lyxa till det med till middag en vardagkväll som att äta på språng till lunch. Detta recept är en grön variant av baguetten med tofu som fått friteras i pannan för extra krisp. Den innehåller massor av andra godsaker som chilimajonnäs, grönsaker, koriander och en sötsyrlig dressing vilket gör den till en smakexplosion utöver det vanliga.

För 2 portioner behöver du:

  • 2 baguetter eller 1 delad pain riche
  • 1 block extra fast tofu
  • 1 picklad rättika (recept nedan)
  • 2 morötter
  • Vitkål
  • 4 salladslökar
  • 1 kruka koriander
  • 2 stora salladsblad av typen isbergssallad eller romansallat
  • 1 sats chilimajonnäs (recept nedan)
  • 1 sats sötsyrlig dressing (recept nedan)
  • 1 röd eller grön chilifrukt
  • Rapsolja

Sötsyrlig dressing:

  • 2 dl japansk soja
  • 1 dl hoisinsås
  • 2 tsk honung (går att byta ut mot agavesirap för veganskt alternativ)
  • 2 tsk Gochujang
  • 1/2 lime (zest och juice)
  • 1 tumme hackad ingefära
  • 1 hackad vitlöksklyfta

Blanda samman alla ingredienser till den sötsyrliga dressingen, låt stå framme i rumstemperatur och dra sig i minst en timme.

Friterad tofu med sötsyrlig dressing:

  1. Häll av vätskan från tofun och dela den i längs med en korta sidan i 1/2 cm tjocka skivor.
  2. Lägg tofubitarna tätt ihop på en kökshandduk, lägg sedan ytterligare en kökshandduk på bitarna och ställ något tungt på handduken så att vätskan sugs upp i ungefär 1 timme.
  3. Hetta upp en panna och häll i rapsolja så att det täcker hela botten av pannan.
  4. Stek tofun på hög värme tills att den fått en ljusbrun färg.
  5. Dra stekpannan från plattan och häll i 2/3 av den sötsyrliga dressingen.
  6. Ställ tillbaka stekpannan och låt tofun stekas på medelhög värme tills det att den sugit åt sig av dressingen.
  7. Lägg tofun på en tallrik och ställ åt sidan.

Chilimajonnäs:

  • 2 dl färdig majonnäs
  • 2 tsk Gochujang
  • Salt
  • Malen svartpeppar
  • 1/2 lime (zest och juice)

Blanda samman alla ingredienser till chilimajonnäsen och ställ i kylen.

Montera ihop baguetten:

  1. Skär rättikan, vitkålen och morötterna i tunna skivor.
  2. Hacka salladslöken och chilifrukten.
  3. Skär upp baguetterna på mitten och bred ett generöst lager av majonnäs på båda sidor av baguetten.
  4. Lägg i salladsblad längs baguetternas ena sida.
  5. Lägg i den skurna vitkålen, rättikan och morötterna längs baguettens andra sida.
  6. Lägg i fyra skivor friterad tofu i mitten av baguetten och toppa med den resterande sötsyrliga dressingen.
  7. Toppa med koriander, salladslök och chili.

Reporter: Lina Gustafsson

Detta är ett övningsmagsin från JMG, Göteborgs Universitet. Ansvarig utgivare: Monica Löfgren-Nilsson