Skaldjursnyår

Är det dags att uppdatera oxfilén till nästa nyår? Jag satsade helt på skaldjuren i år och fick till en lyxig, prisvärd och utsökt meny. Men ger den nya menyn ett mindre klimatavtryck? Både ja och nej.

Jag gillar verkligen oxfilén eller entrecôten på nyår men min partner är inte lika såld. Vi fick ett presentkort på fisk & skaldjur i julklapp och bestämde oss för att satsa helt på de senare till nyårsmenyn. Det blev en klassiker till förrätt och lite blandade smårätter till huvudrätt. 

Desserten gick ifrån skaldjurstemat och blev färdigköpt chokladpannacotta. Här är rätterna som jag landade i:

Förrätt: Citronsmör & Parmesangratinerad hummer

Huvudrätter: Moules á la créme, färska havskräftor, vitlöks- och chilifrästa räkor samt färdig tryffelmayo och baguetter.

Dessert: Chokladpanacotta med hallontäcke och färska bär.

Jag tänkte att bytet från nötkött till skaldjur skulle minska årets nyårsmenys klimatpåverkan. Lite efterforskning visade dock att det inte var helt självklart. En studie från forskningsinstitutet RISE från 2020 visar att kräftor, räkor och hummer på grund av fångst och förädlingsmetoder har ett klimatavtryck som motsvarar det från nötkött. 

Musslor är har dock ett mycket lågt klimatavtryck och det är det man mest äter sig mätt på i denna meny. 

Citronsmör & Parmesangratinerad hummer 2 pers:

Ingredienser

  • 1st Hummer
  • 50 gram smör
  • Citronzest från en halv citron
  • En klyfta vitlök (pressad eller finhackad)
  • Salt
  • Peppar
  • Riven parmesan
  • Ev. 1 tsk Ströbröd

Gör så här

  1. Klyv hummern på mitten. Tag ut magsäcken och lägg halvorna i en ugnsform. 
  2. Knäck och töm klorna och lägg köttet i hummerskalet.
  3. Blanda smöret med resten av ingredienserna utom parmesan.
  4. Fördela smöret över halvorna.
  5. Toppa med parmesanen och eventuellt lite ströbröd för extra krisp.
  6. Gratinera i ugnen i 200 grader 10-15 minuter tills hummern fått en gyllenbrun färg.
Hummerservering

Moules a la cremé 2 pers:

Ingredienser

  • 1 nät  blåmusslor ca 1kg
  • 2,5 dl vispgrädde
  • 1 msk olja
  • 1 st schalottenlök
  • 1 st vitlöksklyfta
  • 2 msk hackad persilja
  • Peppar
  • Ev salt

Gör så här

  1. Gå igenom musslorna och rensa från grus och skägg. Släng de som är trasiga eller inte stänger/rör sig när du knackar dem. Skölj dem i durkslag.
  2. Fräs schalottenlöken och vitlöken i oljan på låg värme. Den skall inte ta färg utan bara bli mjuk.
  3. Häll på vinet, citronsaften och hummerspadet och koka upp.
Musslor & kräftor
  1. Häll på grädde och persiljan, blanda och koka ytterligare någon minut.
  2. Smaka av spadet och salta eventuellt lite extra vid behov.
  3. Servera i grytan eller uppläggningsfat. Att man skall slänga de musslor som inte öppnat sig är en myt. Bänd upp dem och släng dem om de skulle lukta illa.

Vitlöks- och chilifrästa räkor 2 pers

Ingredienser

  • 300g Handskalade räkor
  • 1msk smör
  • 1msk olja
  • 1st Liten chilipeppar (stark)
  • 1 stor vitlöksklyfta
  • 1 msk tomatpure
  • Salt
  • Peppar

Gör så här

  1. Skala räkorna.
  2. Fräs alla ingredienser i smöret och oljan.
  3. Lägg i räkorna på slutet och fräs bara någon minut så att de inte blir sega.

Gott nytt år!

Gör så här

  1. Skala räkorna.
  2. Fräs alla ingredienser i smöret och oljan.
  3. Lägg i räkorna på slutet och fräs bara någon minut så att de inte blir sega.

Gott nytt år!

Reporter: Markus Eriksson

Reporter: Markus Eriksson

Detta är ett övningsmagsin från JMG, Göteborgs Universitet. Ansvarig utgivare: Monica Löfgren-Nilsson