Rejäl konsumtion

Ett återkommande tips inom den hållbara konsumtionen är REKO-ringen. Ni kanske redan vet vad en REKO-ring är, men om jag ska vara ärlig har den ändå inte fått uppmärksamheten den förtjänar. Och visst, det poppar upp nya ringar till höger och vänster men ändå känns det som att majoriteten av människorna man stöter på inte vet vad en REKO-ring är. 

De flesta har hört om gårdsbutiker där en gård säljer sitt eget kött eller sina egenodlade grönsaker, kanske ligger det något hantverk där också. Men dessa gårdsbutiker ligger allt som oftast i samband med själva gården, vilket leder till att det inte är nära för alla utan det blir istället en utflykt eller ett stopp på vägen till något annat. Tänk då vilken skillnad det blir när flera gårdsbutiker och producenter samlas upp och möts på mitten.

I Göteborgstrakterna finns det för tillfället REKO Backaplan, Chalmers, Majorna och även runtom i Mölndal, Kungälv och Partille. Vidare finns det på flertalet orter runt om i Sverige, det är bara att söka på REKO + ort på Facebook eller kolla in denna karta. Skulle det vara så att det inte finns någon REKO-ring i närheten kan man alltid kolla in på att starta en egen

Och varför är det så bra med REKO-ringar då? Jo, dels så handlar det om närproducerade varor. Varorna behöver inte skeppas över hav och land för att hamna på tallriken eller i hemmet. Till exempel kan det i kundvagnen från den gamla vanliga livsmedelsbutiken ligga lite lax som odlats i Norge och skickats iväg för att packats i Kina, för att sedan skickas tillbaka till Sverige. Sedan har vi kanske lite frysta hamburgare som skyltar med att de är producerade i Sverige men ändå består av nötkött som är uppfött och slaktat i både Tyskland, Danmark, Irland och Sverige.

Sen köper man kanske lite tomater från Nederländerna med. Även den veganska sojafärsen kan spåras till USA eller andra delar av Europa. Med andra ord kan det vara lite svårare att hitta lokal mat på den typiska matbutiken. Då är det så himla mycket lättare att beställa sina varor av producenterna i området, och hämta upp dem genom REKO-ringen.

Men sen handlar det också om att äta och handla mer säsongsbetonat, du kan köpa de grönsaker som växer på denna tiden av året. Du vet att dessa produkter är odlade i detta klimatet här hemma och inte fraktats från ett soligt Sydamerika med tveksamma arbetsförhållanden. Detsamma gäller köttet. Du får en annan relation till det när du får träffa personen bakom det, du får höra om hur köttproduktionen går till och kan se på köttet att djuret haft det bra.

Sprid kunskap om REKO-ringar, bjud in en kompis eller familjemedlem, ju fler desto bättre. Låt oss ta vara på planeten. Och om du nu känner dig sugen på att höra mer om närproducerad mat och REKO, lyssna på avsnitt 3 av våran podcast Halv Special Lokalproducerad mat med Emilie Børve Nylén.

Reporter: Emilie Børve Nylén

Detta är ett övningsmagsin från JMG, Göteborgs Universitet. Ansvarig utgivare: Monica Löfgren-Nilsson