Om oss

Vårt syfte

Är bra mat endast den som har minst påverkan på miljön, borde vi alla leva på potatis egentligen? Eller är bra mat den som har bäst fysisk påverkan på kroppen, vad är då den maten som får dig att bli glad av att äta den? Gött Mos ett webbmagasin som vill prova på vad bra mat egentligen kan innebära, finns det en kompromiss bland mat, en kost som är bra både för miljön, kroppen och humöret? En blandning och medvetenhet av allt kanske är det bästa. Följ med oss när vi hälsar på hemma hos människor, besöker restauranger och frågar experter. Se på inslag i vår webb-tv Gött Mos besöker, eller lyssna på ett poddavsnitt i Halv Special och mycket mer.

Bakgrund

Vi är nio matintresserade studenter som under höstterminen 2021 läser kursen Medieproduktion på Göteborgs Universitet. Att skapa webbmagasinet Gött Mos är vår slutuppgift – här har vi samlat material vi producerat under kursens gång.

Vad gäller namnets bakgrund, så har det nog inte undgått någon att termen Gött Mos kommer från Göteborg. Och ursprunget finner man i Oves Gatukök i Sävedalen, Partille. På 80-talet myntades termen, och då handlade den om gatukökets fantastiskt goda potatismos. Men i och med begreppets spridning utvecklades också betydelsen och Gött Mos används nu mest till vardags för att beskriva något som är extra bra. Därför var det också naturligt och passande att använda det som namn till vårt Göteborgsbaserade matmagasin, vilket är just Gött Mos.

Vi som arbetar på Gött Mos – och våra bästa tips!

Bild på Ylva Mannila

Bild på Emelie Börve Nylén
Bild på Tove Ekroth, flicka med rosa hår i tofs och svart polotröja.

Ylva Mannila, formgivare.

”Om du bor i stan, testa restaurangerna som är inom gångavstånd. Ofta tar vi oss gärna till de välkända stråken när vi ska ut att äta, vilket gör att man kan missa riktiga pärlor som ligger i ens eget område. Våga testa, i värsta fall så behöver ni inte gå tillbaka och i bästa fall så har ni hittat en ny favorit.”

Emilie Børve Nylén, skribent.

“Ett tips till alla matlagare där hemma är: Pesto! Har du morotsblast över? Har du odlat mynta som växer likt ogräs? Toppen, släng ihop en pesto. Ligger stjälkarna från koriandern och skräpar? Samma gäller där, gör en pesto. Det mesta av svinnet går använda till något mer, gör något gott av resterna.”

Tove Ekroth, redaktionschef.

”Mitt bästa tips är att laga vegetarisk mat som inte utgår från en kötträtt från början. Exempel på detta är svamprisotto, feijoada eller rotfruktslasagne. Dessa rätter utgår från grönsakerna från början och har andra smaker, väldigt gott och lägre klimatavtryck!”

Bild Markus Eriksson
Bild på Lina Gustafsson
Bild på Louise Andesson Nyström

Markus Eriksson, reporter.

”Magiskt goda snabbnudlar är Indomie’s vegetariska. Ha i kokta ägghalvor, lite hackad salladslök och tofu så har du en god ramensoppa! Det är bland de billigaste luncher du kan laga och har ett lågt klimatavtryck.”

Lina Gustafsson, skribent.

”Gör egna tunnbrödschips! De som finns att köpa i butik är onödigt dyra. Köp färska tunnbröd, skär i bitar och pensla på med olja och honung. Släng in på en plåt i ugnen på 200 grader i 5-10 min. Strö över flingsalt. Jag lovar att de är fantastiska till dina favoritostar och en smarrig marmelad!”

Louise Andersson Nyström, reporter.

”Mitt bästa tips är att återanvända skrovet från en grillad kyckling eller skalen från skaldjur. Dessa kan du frysa in och sedan återanvända som buljong då du kan koka dessa. Detta gör att buljongen får ännu mer smak och du får användning av hela produkten.”

Bild på Cornelia Ebefors
Bild på Cornelia Sahlin
Biöd på Axel Jakobsson Olsson

Cornelia Ebefors, webbredaktör.

”Ha alltid vitlök och chili i matlagningen, oavsett recept, det blir mycket godare och ger ditt immunförsvar en boost. Vitlök ska man alltid ta extra av. Står det en klyfta på receptet – släng i två till. Det finns inget som heter för mycket vitlök. ”

Cornelia Sahlin, webbredaktör.

”Mitt tips är att koka pastan i pastasåsen. Dels för enkelhetens skull men också för att göra såsen ännu mer krämig.”

Axel Jakobsson Olsson, reporter

”Tänk portioner! Om man delar upp maten redan medan man lagar den så underlättar det för matlådor, minskar rester och vänjer magen vid en viss portionsstorlek så att man blir lagom mätt vid varje måltid!”

Detta är ett övningsmagsin från JMG, Göteborgs Universitet. Ansvarig utgivare: Monica Löfgren-Nilsson