Kinesisk Hot Pot

Till hot pot gör man först två olika soppor som man sedan vid bordet kokar alla ingredienser i på bordet.

En populär och väldigt trevlig kinesisk rätt är det som kallas hot pot. Det är en eluppvärmd tvådelad gryta som man har på bordet. I grytan har man en stark soppa och en mer mild tomatsoppa. Sedan har man skurit upp diverse olika ingredienser som man lägger i grytan och gästerna fiskar upp det som de vill ha. Kyckling, räkor, grönsaker, biff osv. Grytor finns att köpa på vissa asienbutiker eller på nätet. Det är socialt, kul och gott!

Tomatsoppa

Ingredienser

  • 1st lök
  • Färsk ingefära
  • 3 st vitlöksklyftor
  • 3 msk salt
  • 1 msk socker
  • 1 msk kycklingessens
  • 3 msk sesamolja
  • Peppar
  • Sesamfrön
  • Två stjärnanis
  • Några dadlar
  • kycklingben eller revben.
  • Vatten

Gör så här

  1. Koka benet i vatten, ingefära, vitlök, salt i en stor kastrulle på stark värme. När den kokat upp, kör svagvärme cirka ½  -1 timme.
  2. Finhacka vitlöken, strimla ingefäran och skär löken i små bitar.
  3. Hetta upp sesamoljan och fräs sesamfrön, lök, ingefära vitlök, hackad lök tills det fått lätt färg. Häll i tomaterna och fräs lite till. Tillsätt vatten.
  4. Lägg i stjärnanis, dadlar, 1 msk socker, koka på medelvärme i 15 minuter och smaka av med salt och peppar.
Hot Pot

Tillsätt andra kryddor efter smak:

Lagerblad, kryddnejlika, stjärnanis, Amomum Tsao-ko, Kaempferia galanga rötter, Lysimachia foenum blad, vit kardemumma, muskot (1-2st), hel kanel, hel kummin,

Chili Hot Pot soppa

Ingredienser

  • Kyckling eller revbens buljong. (Som i receptet ovan.)
  • Smör ca 50g
  • Bondbön-sås, ca 2 matskedar
  • Rapsolja ca 50g
  • Sichuan pepparkorn ca 20st
  • Torkad hel chili
  • Ingefära 25-50g
  • Vitlök 5-10klyftor
  • Risvin 2 matsked
  • Salt
  • Farinsocker
  • Matlagningsvin ca 1 matsked
  • MSG
  • Svartpeppar ca 2 tesked

Gör så här

  1. Bondböna Sauce ( kallas ” Pixian Dou ban jiang ” på kinesiska och kan köps i Asien supermarket) hackas till en puréform
  2. Hacka torkad chili, vitlök, ingefära
  3. Värm och smält smöret i en gryta.
  4. Tillsätt rapsolja och värm på låg värme långsamt så det inte bränns vid.
  5. Tillsätt sichuan peppar, ingefära, vitlök och salt.
  6. Därefter tillsätt Bondböna Sauce ” Pixian Dou ban jiang ” och risvin
  7. Tillsätt buljongen.
  8. Lägg i alla kryddor och koka upp.
  9. Nu är chili hotpot soppa förberedd.

Reporter: Markus Eriksson

Detta är ett övningsmagsin från JMG, Göteborgs Universitet. Ansvarig utgivare: Monica Löfgren-Nilsson