Jakt och vilt

Ett moraliskt dilemma?

Jakt och vilt ger utrymme för många diskussioner, i synnerhet om man ska definiera vad som egentligen menas med jakt.

På Svenska Jägareförbundets hemsida skriver man följande: “ Förr var jakten ett sätt att överleva. Idag är jakten ett sätt att komma nära naturen och ta tillvara på det överskott som naturen ger, och att följa näringskedjan från gräs till gryta. Det är även ett ekologiskt alternativ till kött från tamdjur”. Samtidigt skriver Djurens Rätt ett oroande inlägg om jakt situationen i Sverige “ I Sverige dödas ett stort antal djur i samband med jakt varje år och därtill skadeskjuts en hel del av dem “.  Organisationen fortsätter inlägget där de poängterar att de arbetar aktivt för att kraftigt begränsa jakten i Sverige.

Det råder alltså delade meningar om jaktens syfte och dess påverkan på skogens biologiska mångfald. Samtidigt tycks svenskar generellt ha en positiv inställning till jakt. I en artikel från 2017, skriver Svenska Dagbladet om hur svenskar kommit att bli alltmer positiva till jakt, framförallt då älgkött tycks locka. Man skriver följande “ – 80 procent av svenska folket är positiva så länge det finns en klar nytta kopplad till jakten, säger Göran Ericsson, professor i viltekologi på SLU, Sveriges Lantbruksuniversitet”. 

Ett ökat intresse skulle kunna gå hand i hand med en ökad medvetenhet i vad vi stoppar i oss men också den stora klimatfrågan. WWF ser positivt till viltkött för den som äter kött och mejeriprodukter. De motiveras dels vara bättre för klimatet, då det inte går åt någon odlingsmark eller foder för vilda djur, därav skapas inga växthusgaser utifrån den typen av produktion. Jakt ska, enligt WWF även gynna den biologiska mångfalden, samt att inga bekämpningsmedel används. Inte heller används antibiotika på vilda djur.

Kanske råder detta bot på eventuella samvetskval när det kommer till viltkött. Eller så är frågan om jakt mer komplex och handlar i större bemärkelse om moral, snarare än politik. Oavsett är det alltid bra, både för en själv, naturen och framförallt djuren att välja kött med omsorg-  eller avstå helt. Svårare än så behöver det inte vara. 

Tips!

Har du inte fått nog av detta intressanta ämne eller blev du sugen på en älgryta kanske? Lyssna på vår podd, En Halv Special där vi bland annat får träffa en ung jägare. Recept på en smörig älggryta med knaperstekta kantareller hittar du här.

Animerad bild på älg och granskog med texten Läs mer om vilt här
Klicka på bilden för att komma till naturvårdsverkets hemsida där
de ger mer information om jakt och vilt.

Reporter: Cornelia Sahlin

Detta är ett övningsmagsin från JMG, Göteborgs Universitet. Ansvarig utgivare: Monica Löfgren-Nilsson