Gött Mos testar: Gyllene Prag

Östeuropeiskt mat och pilsner i hjärtat av Linné.

180 kr för en stor stark och lunch med sallad, soppa, kaffe och kaka

Kort om restaurangen

Sen 1973 har restaurangen legat på hörnet på Sveavägen 25 i stadsdelen Linné i Göteborg. På menyn finner du klassiska östeuropeiska rätter som gulaschsoppa, schnitzel och ugnsbakad paprika. Enligt restaurangens hemsida dricker invånarna i Tjeckien mest öl per capita – i hela världen! Även om detta är sant eller ej så står det iallafall klart att Gyllene Prag har en gedigen ölmeny att testa sig igenom och svalka strupen med.

Vårt besök

Vi tog oss ut på en härlig fredagslunch i den frostiga vintersolen och hamnade på den tjeckiska restaurangen Gyllene Prag. Servitören som mötte oss i dörren var tillmötesgående men aningen stressad. Den i princip fullsatta restaurangen andades rustik och charm. Vi var nio personer i sällskapet och fick välja mellan att sitta i restaurangen eller i uterummet. Eftersom det var en vacker vinterdag föll valet på det rymliga uterummet. Servitören var snabb med att ändra om med möblemanget för vårt större sällskap och vi slog oss ned.

På lunchmenyn för dagen fanns det pannbiff med lök, ajvargratinerad fisk, stekt fläsk med raggmunk, panerad ost och vegetarisk grönsakssoppa att välja mellan. Mitt val föll direkt på den panerade osten då jag inte äter kött. Men också för att friterad ost är något som jag länge velat testa. Dryck till maten denna fredag blev givetvis en pilsner, en ljus lagom blaskig lager serverad i traditionsenlig sejdel för maximal upplevelse.

Vältajmat hamnade maten på bordet – vi hann dricka en klunk eller två av ölen och hann gå en sväng förbi sopp- och salladsbuffén, som var godkänd. Grönsakssoppan smakade klassiskt mustig, inga smaker eller kryddor som förvånade eller stack ut. För ökad mättnadskänsla hade jag önskat fler och större bitar av rotfrukterna, men eftersom jag skulle äta friterad ost precis efter kändes det som en bra portion aptitretare.

Den panerade osten serverades med en tartarsås och stekt potatis. Det var väl tilltaget med tartarsås och såsälskaren hade blivit allt annat än besviken på mängden.

Panerad ost med stekt potatis och tartarsås

Dock blev jag lite besviken över konsistensen, jag hade önskat en fastare och tjockare sås till denna rätt så att man enkelt kan skopa upp lite av ost, potatis och sås på gaffeln. Men såsen balanserade upp den feta osten och potatisen väl med skarp syra från de picklade grönsakerna, den kändes fräsch och lätt till den tunga huvudrollen. Potatisen smakade nystekt med bara en antydan till kärna kvar. Osten var precis så god som bara friterad ost kan vara – krispigt oljigt täcke med len, varm, trådig ost. Det smakade salt, fett, umami och alldeles underbart. Dock gjorde den svala temperaturen i uterummet att osten väldigt snabbt stelnade och det lena, varma förvandlades till svampigt och svettigt – mer likt en ljummen halloumi. Äta med andakt får man göra någon annan gång.

Portionen gjorde mig mätt och belåten, på plats och lång tid efter besöket. Dock blev vi inte så långvariga som vi önskat då vinterkylan sakta kröp in i uterummet och inte ens dubbla filtar var nog för att hålla uppe värmen. Utöver det var besöket väl värt pengarna och vi kan glatt tipsa om lunch på Gyllene Prag.

Reporter: Lina Gustafsson

Detta är ett övningsmagsin från JMG, Göteborgs Universitet. Ansvarig utgivare: Monica Löfgren-Nilsson