Gött Mos testar: Deg

I Göteborg ligger pizzerian som vill “tillföra något nytt till det som anses vara “klassisk pizza”.”

Två av fem stjärnor

170 kr för en kladdig pizza

Kort om restaurangen

På Drottninggatan 29 i Göteborg öppnade restaurangen Deg 2021. På menyn hittar du pizza med alla möjliga smakkombinationer. Här får du sitta i en lokal inredd med inspiration från 1970-talet och pizza där degen ska vara något utöver det vanliga.

Om besöket

I en lokal med dimmat ljus och bruna nyanser fylls man av myskänslor. Det är tydligt att fokus ligger på att det ska vara mysigt att ta sig en pizza här. För att beställa använder man sig av QR-koden vid bordet, som leder en vidare till en chatt i messenger. Där kan man trycka sig vidare till meny och beställning. Det är minimal kontakt med serveringspersonalen som gäller, en sak som i coronatider är en fördel. 

Pizzan som beställs benämns i beställningen med namnet “Päron” och är en vegetarisk pizza som består av biancosås, mozzarella, päron, valnötter, honung och ruccola. Och nu är det upp till bevis. Kan en restaurang som heter Deg leverera en bra pizza med en pizzadeg över förväntan? Kortfattat: nej. Men var det gott? Absolut. 

Kombinationen av sås, saftiga päron och en stor mängd honung gör pizzabotten vattnig, och ironiskt nog degig. Så, om syftet är att Deg ska ha degig pizza har de lyckats. Men annars var det inget att hänga i granen. Smakerna på toppingen fungerade bra ihop. Päron, ost, valnötter och honung är en klassisk kombination som alltid sjunger väl tillsammans. Det gör det här också men allt det söta blir lite väl mäktigt för en varmrätt. Det blir snabbt för mycket sött blandat med fett. Det fanns en chans för ruccolan att väga upp för det och fräscha till pizzan, men den räckte dessvärre inte till för att det skulle kompensera för det flötiga.

För att få lite bredare perspektiv på sortimentet testades även pizzan “Hot Hot” med tomatsås, mozzarella, chilisalami, jalapeno, chilimajo och ruccola. Även här är pizzabotten något “sladdrig” eller vattnig, men smakerna väger upp för det. Det var också en mycket lättare pizza, inte lika söt eller fet, så den var lättare att äta. Den salta salamin och ruccolan gjorde pizzan betydligt fräschare och lättsmält än ”Päron”.


Bild på pizzorna "päron" och "hot hot"

Med luftiga och goda kanter på pizzorna känner man att det finns potential för degen, men huvudakten- resten av pizzan- missade potentialen. “Päron” kostade 150kr och “Hot Hot” 170kr, vilket är ungefär vad pizzor av denna sort brukar ligga på. Förhoppningsvis var den dåliga degen ett undantag och om så är fallet skulle det kunna vara trevligt att testa på nytt, men det känns inte värt att riskera besvikelsen av en sladdrig deg. De har ett hyfsat utbud på pizzor och försöker sticka ut från mängden av alla hippa pizzaställen, sen om de lyckas vet jag inte. Men mysig var det i alla fall!

Reporter: Emilie Børve Nylén

Detta är ett övningsmagsin från JMG, Göteborgs Universitet. Ansvarig utgivare: Monica Löfgren-Nilsson