Allt fler blir veganer

Vårt konsumtionssamhälle går hela tiden framåt och bakåt. Många väljer olika sorters livsstilar och ändrar på sin kost helt för att hjälpa naturen. Det har blivit som en slags trend att börja gå på olika dieter eller ändra sin kost. En utav dessa är veganism. 

En som har gjort detta är Daniel Burgos.  Uppväxt i en familj där köttkonsumtionen har varit given gjorde att familjen blev överraskade när Daniel kom hem efter att ha bott i USA och helt bytt livsstil. 

Själva veganismen fascinerar. Vi skulle kunna anta att det bara innebär att äta icke-animaliska produkter, men många veganer avstår helt från att bära kläder som är tillverkade utav till exempel skinn eller animaliskt hår. Att vara vegan kan också innebära att man bryr sig om djuren och dess rättigheter. Många veganer besöker oftast inte djurparker då det är mot djurens natur att vara inhägnade. De kan även avstå från att besöka tjurfäktningar och rodeos som är ren djurplågeri för tjurarna. 

Jag frågade Daniel varför just han valde att bli vegan. 

– Det kom först och främst kom som en uppenbarelse. En dag när jag satt i bilen och körde så såg jag framför sig hur jag höll i ett dött djur och att jag tänkte ta ett bett av det. 

Daniel blev inspirerad av händelsen och slutade genast köpa rött kött vilket senare även blev till minskad konsumtion av kyckling och fisk. Han blev alltså först vegetarian. Det var inte förrän när han var inneboende i USA hos en kille som också var vegan som han bestämde sig för att byta helt. Denna kille inspirerade honom så mycket att han valde att engagera sig i miljöfrågor. 

grönsaker och rotfukter i en form

En annan anledning till varför man skall välja att helt avstå från kött kan vara på grund av eventuella sjukdomar som djuren kan ha. Ett exempel på det är fallet med Danmark som var under 2014.  Människor har avlidit på grund av MRSA-bakterier som grisar haft. Detta uppmärksammades i media och SVT kunde berätta om hur uppemot 12 000 danskar hade smittats. Många svenskar har efter denna händelse helt övergått till att endast köpa svenskt kött. 

Reporter: Louise Andersson Nyström

Detta är ett övningsmagsin från JMG, Göteborgs Universitet. Ansvarig utgivare: Monica Löfgren-Nilsson