Älggryta med smörig sås och knaperstekta kantareller

För vegetariskt alternativ, dubbla satsen kantareller

“ Efter en lång dag ute i skogen när man är så där trött och hungrig, då finns det nog inget bättre än älggryta med kantareller. Närmare den svenska naturen kommer man inte” – Viktor Hansson, jägare.

Viktors recept på älgryta med smörig

gräddsås och kantareller: 

Ingredienser 

  • 800 g älgstek (välj kött från din lokala gårdsbutik/slaktare)
  • 400 g kantareller
  • 3 gula lökar
  • 2 klyftor vitlök
  • 3 dl rött vin
  • 4 dl vatten
  • 4 dl grädde
  • 2 msk smör
  • 2 msk viltfond (eller kalvfond)
  • 3 lagerblad
  • 6 enbär
  • 3 msk svartvinbärsgelé
  • 1 tsk torkad timjan
  • 1 dl lingon
  • 1 tsk soja (kinesisk)
  • 0,5 tsk salt
  • svartpeppar, nymald

Till servering

  • potatis, pressad
  • lingonsylt

Visste du att…

Massa nyttiga ämnen försvinner om man skalar potatisen innan kokning. Dessutom kan det även vara tidskrävande. Pressa istället potatisen med skal och stek upp det överblivna skalet med lite olja och salt. Voilá! Hemmagjorda chips. Gött va?

Så här gör du

  1. Skär köttet i mindre bitar. Bryn köttet i smör i omgångar i en stekpanna. Salta och peppra och lägg över i en gryta. Strö över vetemjölet och blanda runt med köttbitarna.
  2. Finhacka lök och vitlök och stek den genomskinlig. Lägg över i grytan. Vispa ur stekpannan med lite vatten och häll över skyn i grytan.
  3. Häll i vin, vatten, fond, lagerblad, enbär, gelé och kryddor. Låt puttra minst 2 timmar.
  4. Dela kantarellerna om de är stora och förväll dem. Stek dem sedan i smör i en stekpanna så att de får fin färg. Smaka av grytan med soja och ev. mer salt och peppar.
  5. Vänd ner grädde, lingon och kantareller. 
  6. Servera älggrytan med pressad eller kokt potatis och lingonsylt. 

Reporter: Cornelia Sahlin

Detta är ett övningsmagsin från JMG, Göteborgs Universitet. Ansvarig utgivare: Monica Löfgren-Nilsson