Att äta svenska grönsaker, frukter och bär är bra både för din plånbok, hälsa och vår miljö. De som får mogna i egen takt kräver mindre energi i processen och har i regel lägre klimatpåverkan, de smakar bättre, är mer näringsrika och är oftast billigare. Vilka grönsaker, frukter och bär är då i säsong?
Vinter (januari till mars)
Svensk frukt och grönsaker
- Brysselkål, grönkål, jordärtskocka, kålrot lök, morötter, palsternacka, potatis, rotselleri, rödbetor, rödkål, vitkål.
- Äpple.
Europeisk frukt och grönsaker (frilandsodlade)
- Aubergine, blomkål, broccoli, fänkål, mangold, paprika, spenat.
- Apelsin, citron, kiwi.
Vår (april till juni)
Svensk frukt och grönsaker
- Isbergssallad, kålrot, lök, morrötter, palsternacka, potatis, purjolök, rotselleri, rödbeta, salladskål, sparris, vitkål.
- Rabarber.
Europeisk frukt och grönsaker (frilandsodlade)
- Blomkål, broccoli, fänkål, mangold.
- Citroner, persika.
Sommar (juli till september)
Svensk frukt och grönsaker
- Blomkål, broccoli, färska bönor, fänkål, gurka, isbergssallad, kronärtskocka, kålrabbi, kålrot, lök, mangold, majs, morot, palsternacka, paprika, potatis, purjolök, rotselleri, rädisor, rödbetor, salladskål, sockerärter, sparris, spenat, stjälkselleri, tomater, vitkål, zucchini.
- Rabarber, vinbär, nätmelon, körsbär, krusbär, jordgubbar, hallon, blåbär, plommon, päron.
Europeisk frukt och grönsaker (frilandsodlade)
- Mangold, paprika.
- Melon, nektarin, persika.
Höst (oktober till december)
Svensk frukt och grönsaker
- Blomkål, broccoli, brysselkål, grönkål, jordärtskocka, kålrot, lök, morötter, palsternacka, persiljerot, potatis, purjolök, rotselleri, rödbetor, rödkål, salladskål, savojkål, vitkål, själkselleri.
- Äpple.
Europeisk frukt och grönsaker (frilandsodlade)
- Aubergine, blomkål, broccoli, paprika, spenat.
- Apelsin, citron, kiwi.
(Listan är tagen från Naturskyddsföreningen)
Vill du veta mer om vad du kan göra för att värna om miljön vid din matkonsumtion? Titta in den här artikeln med 14 tips för att minskat matsvinn!
Vill du ha tips på vad du kan tillaga så titta in på vår recept sida här!
Reporter: Ylva Mannila