14 tips för minskat matsvinn

Är du trött på att slänga mat? I Sverige slängs cirka 19 kg ätbar mat per person varje år och dessutom står maten för ca 30 % av hushållsutsläppen. Genom att slänga mindre mat och matavfall bidrar du till en grönare framtid.

1. Koka och ät potatisen med skalet på. Om du gör potatismos, spara skalet, stek det och ät som snacks eller till förrätt. Det blir supergott, nyttigt och minskar på svinnet.

Psst. Visste du att potatisskalet innehåller C-vitamin, B-vitamin, järn, kalcium och kostfiber? Dessa ämnen försvinner när du skalar potatisen innan tillagning.

2. Ta hand om dina rester, frys in mat du vet att du inte kommer hinna äta upp. Laga något okomplicerat, gör en ny rätt eller en plocktallrik av resterna. Har du rester av kött/substitut av kött, passar en omelett eller paj bra. Har du rester av grönsaker kan du ha det i en gratäng, gryta, paj eller soppa.

3. När du hackar lök, skalar morötter etc: spara skalen och bitar av grönsakerna du inte äter – koka upp till en buljong och frys in i små iskuber. Samma när du äter räkor, spara skalen och gör en god räkbuljong.

4. Spara pengar genom att köpa prissänkta varor med kortare datum, på så sätt räddar du svinnet i butiken och får en billigare måltid.

5. Bröd är det livsmedlet vi svenskar slänger mest, det är till viss del på grund av att bröd är ett av de livsmedel som möglar snabbast. I plastpåsen som brödet förvaras i bildas fukt och gör att mögel växer snabbare. Frys in ditt bröd, på så sätt slipper du mögligt bröd.

Psst. Har du tråkiga brödkanter kvar? Skär upp i mindre bitar, stek eller rosta i ugn med lite olja och vitlök – vips så har du brödkrutonger som passar perfekt i din sallad.

6. Vänta med att slänga utgången mat. Våga lukta och smaka på en produkt även om den gått ut i datum. Oftast håller maten mycket längre.

7. Bruna bananer är söta och passar perfekt till en bananpannkaka (släng ihop ägg och mosad banan, stek) eller bananbröd. Bananer eller andra frukter och bär som börjar bli dåliga går bra att frysa in och kan användas senare till exempelvis en smoothie.

Psst. Visste du att när bananerna blir övermogna ökar antioxidanterna, stärker immunförsvaret och ökar de vita blodkropparna?


8. Spara kanten av hårdosten (tex. parmesan) och använd som krydda i matlagningen. Gör du en risotto eller pastasås – släng i parmesankanten och låt den puttra med – det ger en massa extra smak.

9. Planera dina köp. Handla inte mer än vad du gör av med helt enkelt. Utgå först och främst från det du har hemma och från den mat med lägst hållbarhet. Kika i kylskåpet en extra gång innan du handlar eller fota kylskåpet innan du går till affären. På så sätt slipper du slänga mat och sparar pengar.

10. Ät hela broccolin. Många använder sig endast av buketterna och slänger en stor och näringsrik del av grönsaken. Stjälken går lika bra att mixa och ha i soppa, som att rosta med andra rotfrukter i ugn.

11. För att minska restavfall så bör du inte lägga för mycket mat på tallriken. Ta istället en portion till ifall du inte blir mätt.

pasta, vin, tomater

12. Rotfrukter och salladsblad som blivit skrumpna piggnar till efter en timme i iskallt vatten.

13. Markera produkter eller matvaror du antingen fryser in eller har i kylen med datum, på så sätt håller du koll på vad du ska äta först.

14. Spara nedre delen på purjolöken, sätt den i ett vattenglas så att det täcker rötterna. Efter några dagar kan du se hur löken börjar växa på nytt.

Psst. Du kan göra samma sak med flertal lökar och sallat som vitlök och romansallad!

TIPS!

Är du intresserad av vad som händer med maten som slängs och hur det påverkar klimatet? Kika in Halv Special podcast: Avsnitt 1: Matsvinn.
Testa dina kunskaper i matkonsumtion i vårt ”Mat och klimatquiz”.


Källor: Livsmedelsverket, Coop.se, Ica.se

Reporter: Cornelia Ebefors

Detta är ett övningsmagsin från JMG, Göteborgs Universitet. Ansvarig utgivare: Monica Löfgren-Nilsson