Okonomiyaki, japanska kålpannkakor

Okonomiyaki kan översättas till “stek det du föredrar” och är en Japansk maträtt baserad på vitkål och smet

4 portioner

Ingredienser till smeten

  • 4 dl vetemjöl
  • 4 ägg
  • ca 2,5  dl vatten
  • 500 g vitkål, strimlad
  • 6-8 salladslökar, tunt strimlad
  • 2 msk inlagd  ingefära (gari), hackad
  • 1 tsk salt
  • Rapsolja till stekning

(Det går även att tillsätta kimchi i smeten för extra smak)

Gör så här

  1. Blanda mjöl, ägg, vatten och salt i en stor skål.
  2. Tillsätt den strimlade vitkålen, salladslöken och ingefäran. Rör ordentligt så att all kål täcks av smeten.
  3. Häll rapsolja i en stekpanna, sätt värmen på medelhög och häll sedan i hälften av smeten eller det som passar i din stekpanna. Tryck till och forma smeten så att den täcker hela stekpannan. Stek i 4-5 minuter.

Ingredienser till såsen

  • 1 dl ketchup
  • 6 msk worcestersås
  • 2 msk honung
  • 2 msk japansk soja

Gör så här

Blanda samman ingredienserna i en skål före servering.

(Om du inte önskar göra egen sås så smakar det bra med siracha eller sirachamajonäs till kålpannkakorna)

En kålpannkaka tillagas på häll

Du kan sedan toppa kålpannkakorna med vad du önskar. Förslag är:

  • Salladslök
  • Stekbacon
  • Stekt tofu
  • Bonitoflingor
  • Torkade alger
  • Noriark
  • Majonäs
  • Kimchi

Reporter: Ylva Mannila

Detta är ett övningsmagsin från JMG, Göteborgs Universitet. Ansvarig utgivare: Monica Löfgren-Nilsson