Vegansk tonfisk för sushi eller pokébowl

Saknar du ett alternativ till fisk i din sushi? Tofu och avokado i all ära, men här kommer ett alternativ som förmedlar en känsla av fisk. Låt dig inte luras av namnet, det är ingen vegansk tonfisk- så förvänta dig inte smaken av tonfisk. Detta är en sushibit som lurar ögat att tro det är fisk, och som även har en fräschare konsistens än fisk. Med lite ris, soja, wasabi och varför inte ingefära, så smakar det helt rätt! 

För fyra portioner behöver du:

  • 1/4 vattenmelon
  • 7 mindre noriblad eller 1-2 normalstora
  • 1 picklad rättika (recept nedan)
  • 2 msk soja
  • 1 msk risvinäger/vitvinsvinäger 
  • En skvätt olja

Såhär gör du den veganska tonfisken:

  1. Börja med att skära vattenmelon till ca 1cm tjocka bitar och lägg i en skål
  2. Häll i soja, vinäger och noribladen, och rör om försiktigt men ordentligt
  3. Låt stå och vila minimum 1 timme
  4. Häll av överflödig vätska och placera bitarna på oljat bakplåtspapper
  5. Tillaga i ugn på 180 grader i ca 40 minuter. Vänd bitarna efter halva tiden. Om bitarna lämnat ifrån sig mycket vätska är det bra att hälla av den
  6. Låt den veganska tonfisken svalna
  7. Servera på valfritt sätt, förslagsvis som sushi i form av nigiri, maki eller som en pokebowl
Vego sushi med soja, ingefära och wasabi

Reporter: Emilie Børve Nylén

Detta är ett övningsmagsin från JMG, Göteborgs Universitet. Ansvarig utgivare: Monica Löfgren-Nilsson